Search

Με Διαβατήριο τη Γοητεία | The Charmer

Release date: 11/10/2018

Σκηνοθεσία: Milad Alami Σενάριο: Milad Alami, Ingeborg Topsøe | Χώρα παραγωγής: Δανία |  Διάρκεια: 100’ | Καταλληλότητα : Κατάλληλη άνω των 15

Παίζουν: Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi, Austa Lea Jespersen 

 

Σύνοψη: Ο Ισμαήλ βρίσκεται στη Δανία. Είναι γύρω στα 30, πάντα καλοντυμένος, γοητευτικός και ευγενικός. Φλερτάρει επίμονα με τις γυναίκες και θέλει άμεσα να παντρευτεί. Ως εδώ τα πράγματα θα έμοιαζαν σχεδόν φυσιολογικά, αν η άδεια παραμονής του Ισμαήλ στη χώρα, δεν έληγε μέσα στις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να μη δρομολογηθεί η επιστροφή του στο Ιράν, ο Ισμαήλ προσποιείται κάθε μέρα έναν άλλο εαυτό, προσπαθώντας να γοητεύσει μία ακόμη γυναίκα. Κυριευμένος από την αγωνία να τα καταφέρει, το σχέδιό του γίνεται εμμονή, μέχρι που συναντά τη Σάρα, μία Ιρανή που ζει στη Δανία και καταλαβαίνει αμέσως τα σχέδιά του.

Για την ταινία: Πρόκειται για το ντεμπούτο φιλμ μεγάλου μήκους του ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτη Μιλάντ Αλαμί ,που ζει και εργάζεται στη Δανία. Με ευαισθητοποιημένη τη ματιά του στην ιρανική κοινότητα, που ολοένα και μεγαλώνει στις σκανδιναβικές χώρες, παραδίδει μία ανεπιτήδευτη σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση. Ένα ειλικρινές ψυχολογικό δράμα με ίχνη από φιλμ νουάρ, που όσο αναζητά ελπίδα άλλο τόσο στοιχειώνει τον θεατή.

Ένα ψυχογράφημα της γενιάς που, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, ή το φύλο, αδυνατεί να βάλει ηθικούς φραγμούς στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μία γενιά που μπροστά στην ανάγκη της για ένα μέλλον με επιλογές, πιθανότητες επιτυχίας και εξέλιξης, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει μέσα που μεγαλώνοντας θεωρούσε αθέμιτα και θα έλεγε κανείς ότι θα ντρεπόταν αν αντίκριζε τον εαυτό της στον καθρέφτη. Τίποτα όμως δεν είναι πιο σημαντικό από την ανάγκη του ανθρώπου να ελπίζει και να μάχεται για μια καλύτερη ζωή.

Ο Αρνταλάν Εσμαίλι, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κρατά τόσο επίμονα τεντωμένο το σκοινί της απόγνωσης του ήρωά του, που ακόμη και τις στιγμές που ο εγωισμός μοιάζει να ταιριάζει στο προφίλ του, η θλίψη και η ευθραυστότητα που τον διακατέχουν, είναι πάντα εκεί, να μας θυμίζουν ότι αυτός είναι το θύμα της ιστορίας. Αυτός είναι μίας δεύτερης κατηγορίας πολίτης που αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτόν τον κόσμο.

Στον ρόλο της Σάρα, η Ιρανικής καταγωγής, μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, τραγουδίστρια και μουσικός της ηλεκτρο-ποπ, Σόχο Ρεζανεζάντ, που μένει στην Κοπεγχάγη, συμπληρώνει ένα πολύ εύστοχα επιλεγμένο καστ.

 * «Ο Alami παραδίδει ένα γενναίο, στερεό και ψυχρό συναισθηματικό  δράμα» - Cineuropa

*«Ο Ardalan Esmaili δίνει στον χαρακτήρα μια στοιχειωμένη ευθραυστότητα» - The Hollywood Reporter

*«Με μια έξυπνη και ώριμη σκηνοθεσία, ο Alami απεικονίζει μια ιστορία που έζησαν πολλοί, επιτρέποντας στους ηθοποιούς του να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους» - FEDEORA

* Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Silver Hugo στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Σικάγο

* Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Παλμ Σπρινγκς

* Βραβείο Fedeora στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Σαν Σεμπαστιάν

* Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Lübeck Nordic Film Days

* Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας 
Με τα λόγια της επιτροπής: «Για την κατασκευή μιας καλά μελετημένης, έξυπνης και συγκινητικής ταινίας και για την παροχή στον θεατή της ευκαιρίας να εισέλθει στην εμπειρία ενός πολύπλοκου χαρακτήρα που αντιμετωπίζει ζητήματα ταυτότητας, ανδρισμού και ηθικών αξιών».