Search

Free to Run | Βγες έξω και τρέξε!

Release date: 12/05/2016

Ανακάλυψε την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του τρεξίματος
Βγες έξω και τρέξε!

Το ντοκιμαντέρ FREE TO RUN αφηγείται την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι - ειδικά οι γυναίκες - ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων, και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα των Ελβετικών Άλπεων, άνδρες και γυναίκες, πρωταθλητές ή οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται πρωταγωνιστές της ανείπωτης, μέχρι σήμερα, ιστορίας του τρεξίματος. Εμπνευστική, πολιτική, δυναμική, πανανθρώπινη… Δεν είναι μία ταινία για την άσκηση ή για τους ανθρώπους που γυμνάζονται. Είναι το μανιφέστο για το δικαίωμα του καθένα μας να ΤΡΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους:

Μπόμπι Γκιμπ, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Κάθριν Σουίτζερ, η πρώτη επίσημα γυναίκα μαραθωνοδρόμος. Ετρεξε το 1967 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Νοέλ Ταμινί, ο Ελβετός που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1972, το πρώτο περιοδικό για το τρέξιμο με τίτλο Spiridon από το μικρό όνομα του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου (1896) Σπύρου (ή Σπυρίδωνα) Λούη 

Στιβ Πριφοντέιν, ένας δρομέας ροκ σταρ ή για πολλούς ο Τζέιμς Ντιν του στίβου. Από τους πρωτεργάτες του jogging στην Αμερική κάνοντας το τρέξιμο μόδα σε ολόκληρη τη χώρα. Άνοιξε πόλεμο με την Παναμερικανική ομοσπονδία στίβου καθώς το 1971 ο κλασσικός αθλητισμός θεωρούνταν ερασιτεχνικός ακόμα στις ΗΠΑ και παρόλα τα εκατομμύρια που κέρδιζαν οι διοργανωτές από τα γεμάτα στάδια οι αθλητές δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τίποτα. Στη καριέρα του κέρδισε τις 120 από τις 153 κούρσες που έτρεξε (78%) ενώ δεν έχασε ποτέ κούρσα στη κολεγιακή του καριέρα. Προς τιμήν του γίνεται κάθε χρόνο στο Όρεγκον το Prefontaine Classic από το 1975. Ως την ημέρα που πέθανε κρατούσε όλα τα αμερικάνικα ρεκόρ από τα 2 χιλιόμετρα μέχρι τα 10. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς έως και σήμερα.

Φρανκ Σόρτερ, χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Εισήγαγε την τακτική στον αθλητισμό και τους αγώνες δρόμου. Με σταθερό τέμπο και επιτάχυνση προς το τέλος κάθε κούρσας άλλαξε για πάντα την εξοντωτική όψη του τρεξίματος στο φίλαθλο κοινό. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκαν τα χρηματικά έπαθλα σε αγώνες δρόμου στην Αμερική ενώ άνοιξε τον δρόμο για το «γάμο» εμπορευματοποίησης και πρωταθλητισμού στον στίβο.

Και πολλοί άλλοι δημοφιλείς αθλητές αλλά και άγνωστοι δρομείς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες… εραστές, δηλαδή, της τέχνης του τρεξίματος!

Στοιχεία της ταινίας: 

Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Πιέρ Μοράθ
Παραγωγή: Ελβετία – Γαλλία –Βέλγιο ©2016
Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο (πλάνα αρχείου)
Γλώσσα: Αγγλικά – Γαλλικά
Διάρκεια: 90’
Διανομή: Danaos Films

Καταλληλότητα: Kατάλληλη για όλους 

 Δείτε το trailer εδώ: